MAINE COON

Maine coon

är en av dom största tamkatterna som finns och en mycket populär kattras.

Utseende och storlek

Maine coon katterna utvecklas långsamt och är inte färdigvuxna förrän i femårsåldern. Honorna brukar väga runt 4-6 kg och hanarna 6-10 kg.

Den har medelstora ögon,stora öron och ser och hör sina byten bra.Maine coons huvud är av mediumstorlek och ger ett fyrkantigt intryck och de stora öronen sitter högt placerat på huvudet.

 

kroppen är lång och muskulös, med bred bringa och kraftig benstomme. En stor yvig svans son når från svansrot till skulderbladen. tassarna är stora och runda, ofta med pälstofsar mellan tårna-så kallade "snöskor".

Pälsen är halvlång (semilånghår) och silkeslen och den tovar sig sällan.Katterna bör ha kraage (växlar mellan årstiderna), pälsen är längre under magen och runt bakbenen. På huvud, skuldror och framben är pälsen kortare. Även öronen är välpälsade ,oftas med tofsar på spetsen.

Temprament

Till sättet sägs Maine coonkatterna vara rätt hundlika, de villalltid vara med överallt och se va dom övriga i familjen har för sig.det är ganska vanligt att dom skaffar sig en favoritskötare som den tyr sig lite extra till.

 

En maine coon har ofta lätt att komma överens med andra djur.Tempramentet är överlag väldigt lätt och stabilt och otroligt snälla.Detta i kombination med dess storlek gör att de gör sig välförtjänta av smeknamnet " The Gentle Giants".

 

Ett särdrag hos Maine coonen är att den förutom det vanliga jamandet ofta använder sig av ett kvittrande "brrrp",vilket man ofta hör när de är busiga eller då de är kärleksfulla och vill ha kontakt.

Många Maine coonkatter har en förkärlek till vatten och leker gärna med vattenskålar.

Historik

Maine coon anses vara den enda låghåriga rasen som ursprungligen kommer från USA.

 

Rasen kom antagligen med sjömän som seglade till New England. Katterna lämnade skeppet antingen permanent eller bara för en  kort period på land. Dessa katter avlades med de befintliga inhemska katterna och skapade slutligen en egen ras.